Działo się

RATUJEMY MEWĘ

26.01.2020

W dniu dzisiejszym zadzwoniła do nas p. Eliza Kurzela Wiceprzewodnicząca Rady Miasta Pruszkowa z informacją, że na stawach Potulickich w Pruszkowie pływa mewa srebrzysta, która jest uwięziona przez torebki plastikowe i nie może odlecieć. Przyjechali Strażacy, ale mewa odpłynęła na środek stawu i nie było jak jej pomóc. Marek zapakował dwa kajaki i wraz z Bogumiłą i Bartkiem członkami naszego Stowarzyszenia pojechaliśmy do Parku Potulickich. Dzięki informacjom przekazanym nam przez osoby zgromadzone na brzegu, dowiedzieliśmy się, że mewa z części torebek już się uwolniła, ale nadal nie mogła pofrunąć. Bogumiła i Marek wsiedli do kajaków, a Bartek i ja zostaliśmy na brzegu. Ptaki pływające po stawie, na widok kajaków odfrunęły. Mewa uwięziona, też na szczęście, zdołała się sama wyswobodzić i odlecieć. Bogumiła i Marek przepłynęli się po stawie i zebrali trochę śmieci... (ostatnie zdjęcie)

I tu nasza prośba do nas wszystkich - nie wyrzucajmy śmieci do stawów lub innych zbiorników, albo tak po prostu na ziemię. I już nie chodzi tylko o estetykę miejsca, w którym możemy odpocząć - śmiecąc zagrażamy zwierzętom, które tak cieszą nasze oczy podczas spacerów.

BAL KARNAWAŁOWY NA LODOWISKU

25.01.2020

Dziś w SP im. Jana Pawła II w Michałowicach pani Dyrektor Małgorzata Widera wraz z radnym Maciejem Polarczykiem zorganizowali bal przebierańców na lodowisku. Jest nam niezmiernie miło, że zostaliśmy obdarzeni zaufaniem i mogliśmy wraz z Ratownikami Drogowymi PZM zabezpieczać ten bal. Chyba po raz pierwszy, nasze fluo stroje, nie były bardzo wyróżniające się. Na tym balu wszystko było tak jak być powinno - stroje, muzyka, zabawa.

WOŚP 2020

12.01.2020

28. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Święto ludzi dobrej woli, święto pomagania, święto solidarności, święto ratowania. Nie mogło być inaczej - byliśmy tam i my. Kwestowaliśmy na Bemowie w Warszawie, tam nasi RATOWNICY, którzy są członkami Moto Auto Klubu, pokazywali Wam jak udzielać pierwszej pomocy z zachowaniem swojego bezpieczeństwa. Byliśmy też w Głównym Sztabie WOŚP na pl. Teatralnym w Warszawie - tu nasze Dzieciaki pokazywały jak ratować i wiecie co, jesteśmy z nich bardzo DUMNI - bo wiedza i umiejętności na 6 z plusem.
Wzięliśmy też udział w licytacji w sztabie WOŚP w Nowej Wsi (gm. Michałowice). Wystawiliśmy na licytację spotkanie kajakowe dla dwóch osób oraz sesje fotograficzną w plenerze. DZIĘKUJEMY TYM, KTÓRZY licytowali te nasze fanty,

ŻYCZENIA

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku 2020
„.. życzymy sobie i Wam, by nas było stać na święty spokój…” *
byśmy w rodzinnej atmosferze tego czasu,
odpoczęli po osiągnięciach mijającego roku i przygotowali się na następny,
byśmy w prezencie dostali pomysły na wspólne projekty i siły na ich realizację

*Męskie Granie 2019 "Sobie i Wam"

KIERMASZ BOŻONARODZENIOWY 2019

14.12.2019

WSPARCIE NASZYCH MAŁYCH SĄSIADÓW

Dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili nasze stoisko na Kiermaszu Bożonarodzeniowym w Szkole Podstawowej w Michałowicach. Sprzedaliśmy 20 szoperek, a dochód przeznaczylismy na Zbiórkę dla Naszych Małych Autystycznych Sąsiadów!

WYRÓŻNIENIE DLA STOWARZYSZENIA ABC

Grudzień 2019

Taki dyplom dostaliśmy z rąk Wójta Gminy Michałowice p. Małgorzaty Pacheckiej.

Dziękujemy, i obiecujemy dalsze projekty dla mieszkańców Gminy.

SZLACHETNA PACZKA 2019

Finał Szlachetnej Paczki za nami. W imieniu obdarowanej Rodzinki i swoim bardzo dziękujemy poszczególnym członkom Stowarzyszenia ABC, za zaangażowanie, ale również Wielu innym osobom, które przyczyniły się do tego, że Rodzinka była bardzo wzruszona, szczęśliwa i zszokowana ilością rzeczy, które otrzymali w 18 paczkach. Dziękujemy także Elfom, które dzielnie pakowały, ozdabiały (Wiktoria, Matylda, Michalina). Doceniajmy to co mamy! Dach nad głową, jedzenie, przyjaciół.

JESIENNY RAJD ROWEROWY PO GMINIE MICHAŁOWICE

19.10.2019

Rajd już za nami. Bardzo dziękujemy, że z nami byliście. Dziękujemy, że tak wielu mieszkańców zdecydowało się na spotkanie z nami, przejechanie po 10 różnych trasach po naszej gminie. Przejechało nas 19 grup - około 200 osób. Cieszy nas bardzo, że przybyli mieszkańcy z każdej gminnej miejscowości.